preloader
Biltours Blog

24h dnevno - 7 dana u nedelji

img
  • Milica Kosijer Ilic

Srbija je zemlja mnogih prirodnih lepota. Iako su mnoge naše planine urbanizovane, postoji još onih koje zrače prirodnom lepotom i netaknutim predelima koji fasciniraju svojim izgledom. Ukoliko se opredelite da putujete na ovu planinu najsigurniji i najjeftiniji vid prevoza je iznajmljivanje kombija ili mini busa sa vozačem. Ovaj vid putovanja naročito je pogodan ukoliko je u pitanju putovanje više ljudi ili grupa.


Tara- planina izuzetne prirodne lepote

Jedna od najlepših planina koja još uvek odoleva uticaju urbanizacije je Tara. Smeštena u zapadnom delu Srbije nedaleko od prelepog grada Bajine Bašte. Ova planina vam nudi mnogo, a naročito je pogodna za ljude koji žude da odu na istinski i pravi odmor, daleko od gužve i gradske vreve. Prosečna nadmorska visina Tare je oko 1200 metara. Njena najniža tačka je 291 metar nadmorske visine na kojima se nalazi hidroelektrana i prelepo jezero Perućac. Njen najviši vrh se nalazi na visini od 1591 metar nadmorske visine i zove se Koziji rid. Tara ima izuzetan potencijal za razvoj turizma, jer nudi mnogobrojne sadržaje, a njena okolina je ogledalo srpske kulturno istorijske baštine. Zbog svoje prirodne lepote i mnoštva retkih životinja i biljaka ova planina je još 1981.godina proglašena za Nacionalni park.

Idealna za skijanje, šetnju i vožnju bicikla

Na ovoj planini u bilo koje doba godine da odete uvek ćete imati i više nego dovoljno zanimacija. U zimskom periodu godine ova planina nudi savršene padine za skijanje, bilo da ste početnik ili vrsni skijaš. Tara je pravo mesto za sankanje, početničko ili pak nordijsko skijanje. Na njoj postoji veliki broj staza koje zadovoljavaju potrebe svih. Ukoliko ste ljubitelj skijanja reon Predovog krsta, sa stazom dužine od 3 do 5 kilometara je mesto gde ćete u potpunosti moći da uživate u ovom fantastičnom sportu.

Pored zimskih sportova Tara nudi još mnogo toga. Tu su šetnje dugačkim stazama, jahanje, sportske igre, kao i korišćenje mnogobrojnih trim staza za sve ljubitelje trčanja.
U rano proleće i leto imate izuzetno veliki broj turistički atraktivnih mesta koja morate obići.


Nacionalni Park Tara

Smatra se da je planina Tara deo ostatka Panonskog mora. Zbog svoje klime i zabačenosti na ovoj planini se očuvala gotovo izumrla vrsta drveta, čuvena Pančićeva omorika, ali i mnogi drugi prirodni spomenici ili kako im mnogi nazivaju "živi fosili". U ovom nacionalnom parku živi preko 53 vrste sisara, a najzanimljiviji od njih su mrki medved i dikvokoze koje žive na nižim kotama ove planine. Sem njih tu je veliki broj ptica, preko 130 vrsta, od kojih su najatraktivnije ugrožene vrste poput sokolova, orlova i drugih koje su pravi čuvari prirode. Upravo na teritoriji ove planine raste jedna od najotrovnijih pečuraka na teritoriji Evrope, čuvena Zelena pupavka. Sem nje, tu je i veliki broj jestivih gljiva, pa nije retkost da ovu planinu posećuju ljubitelji zdrave ishrane u potrazi za pečurkama ili drugih plodovima koje ova planina nudi. Takođe za ljubitelje ribolova ovo je pravi raj. Opustite se i uživajte u zvucima prirode koje ćete moći da čujete samo na ovoj fascinantnoj planini.


Prevoz od Beograda do Tare

Tara je od Beograda udaljena svega 180 km. U idealnim vremenskim uslovima putovanje ne bi trebalo da traje duže od 3 sata. Međutim, kada se putuje zimi često se desi da usled loših vremenskih prilika putovanje traje duže nego što ste očekivali. Za put na planinu potrebno vam je mnogo više od automobila. Potrebna vam je kompletna zimska oprema, dobre gume, a sve ovo vam neće mnogo pomoći ukoliko niste iskusan vozač i ukoliko niste vozili u zimskim uslovima. Da ne biste rizikovali da upropastite odmor, oštetite svoj automobil ili nešto još gore najbolje je da se opustite i prepustite prevoz pravim profesionalcima. Iznajmljivanje automobila, kombija ili minibusa sa profesionalnim vozačem idealno je rešenje kada je putovanje na zimovanje u pitanju.


Šta morate da obiđete na Tari

U zavisnosti od toga koliko vremena imate na raspolaganju gledajte da svaki trenutak iskoristite na pravi način. Mnogo je toga što sama Tara i njena okolina nude.


Kaluđerske bare - najatraktivnije turističko mesto na Tari

One se nalaze na jugoistočnom delu Tare, na oko 16 km od Bajine Bašte. Nalaze se na nadmorskoj visini od 1059 metara. Ovo je mesto za koje se vezuje početak turizma same planine. Danas se ovde nalaze najpoznatiji hoteli na Tari, Omorika, Beli bor i Javor. Svake godine ovi hoteli odišu mladalačkom energijom, jer ih posećuje veliki broj dece koja organizovano sa školama i vrtićima provode zimske dane baš ovde.
Osim prelepih staza za skijanje tu su i staze za sankanje, ali i ergela konja, pa deca mogu pored bavljenja zimskim sportovima da nauče i da jašu.
Ne propustite da obiđete i etno selo "Brvnare sa Tare", kao i manastirske konake


Mitrovac na Tari

Ovo mesto je udaljeno oko 25 kilometara od Bajine Bašte, kada se uputite ka Zaovinama. Mitrovac je poznat po dečijem letovalištu i odmaralištu. Može se pohvaliti najvećim brojem sunčanih dana u godini. Tu su super staze za skijanje, stogodišnja borova šuma, a nikako ne propustite da obiđete i izletišta Kozije stene i Tepih livade. U blizini Mitrovca smešteno je i očaravajuće Zaovinsko jezero, koje je pogodno za kupanje i ribolov.


Manastir Rača – zadužbina Nemanjića

Ovaj srednjevekovni manastir nosi ime po maloj rečici koja teče u neposrednoj blizini Bajine Bašte i prolazi tih uz samo manastrisko zdanje. Manastir je zadužbina kralja Dragutina Nemanjića. Ovaj manastir je poznat po tome što je posle Drugog svetskog rata u njemu čuvana najdragocenija knjiga srpske knjževnosti – Miroslavljevo jevanđelje. Za sve ljubitelje šetnje tu je šetačka staza dugačka oko 2 kilometra koja vodi od manastira Rača do izvora Lađevac.

Bajina Bašta – spoj divlje prirode i pitomih ljudi

U podnožju planine leži prelep, ušuškani grad Bajina Bašta. Ukoliko se nađete na Tari ne propustite da prošetate ulicama ovog prelepog gradića koji odiše posebnom dušom. Ušuškan u podnožju divlje planine, kroz njega protiče bistra i ledena reka Drina. Grad poznat po hidroelektrani koja ceo taj deo naše zemlje napaja električnom energijom. U letnjim mesecima kad priroda oživi, veliki broj turista dolazi da vidi čuvenu kućicu na Drini, koja je zbog svoje neobičnosti slikama obišla svet. Tu je i poznata Drinska regata koja se tradicionalno održava svake godine u julu.


Izlet po Mokroj gori i voznja Šarganskom osmicom

J Kroz Mokru goru vozi čuveni vozić "Ćira", a vožnja traje oko dva i po sata. Vozić iz prošlog veka, sav u drvetu, potpuno autentičnog izgleda prosto pleni svojim izgledom. Njime ćete proći kroz divlje planinske padine, tunele, a osetićete i miris borovine i svežeg planinskog vazduha. Ovaj izlet nikako nemojte propustiti, vredi svakog truda i svakog potrošenog trenutka.


Čuveni Mećavnik i Drvengrad

Malo etno selo smešteno na brdu poznatom kao Mećavnik postalo je prava turistička atrakcija. Ovaj mali drveni gradić sagradio je naš čuveni reditelj Emir Kusturica. Niz malih drvenih kućica, koje su donete iz različitih krajeva Srbije i republike Srpske i tu postavljene, potpuno autentične, nešto je što se ne može videti ni na jednoj drugoj planini. Osim toga tu je i mala crkva brvnara posvećena našem najvećem prosvetitielju Svetom Savi.

Da biste uspeli da obiđete sva ova mesta bez poteškoća najbolje je da iznajmite kombi sa vozačem. Dovoljno je da mu samo kažete gde tog dana želite da idete on će vas bez ikakvih problema odvesti na željenu destnaciju. Iskusnim vozačima neće predstavljati problem da vas bezbedno odvezu na svako mesto, bez obzira na vemenske prilike. Osim toga, vozač će vas čekati dok ne završite obilazak da bi vas bezbedno vratio u smeštaj i na kraju putovanja u vaš dom.

Obilazak svih navedenih prirodnih lepota smo je deo ponude koju ova fenomenalna planina nudi. I kad mislite da ste obišli sve, ipak se ponovo vratite, okrenite oko sebi i shvatićete da ste zapravo toliko toga propustili. Ljubav prema ovoj planini će vas tamo vraćati uvek iznova i iznova. I jedno je sigurno, nikada vas neće izneveriti.

Potreban Vam je hitan prevoz?

Naš vozač će vozilom koje vi odaberete, u najkraćem vremenskonm periodu stići na dogovorenu lokaciju