preloader
Biltours Blog

24h dnevno - 7 dana u nedelji

  • Milica Kosijer Ilic

Da li ste znali da je kanjon Tare drugi po dubini u svetu, odmah posle Kanjona Kolorado u Americi? Da li to u vama budi takmičarski duh i podiže adrenalin? Ako je odgovor DA onda je ovo prava avantura za vas.


Zašto baš raftin Tarom?

Rafting rekom Tarom jedna je od najboljih stvari koju možete raditi početkom ovog proleća. Iskoristite moć prirode, osetite nalet adrenalina, doživite nešto što nikada do sada niste. Prelepi vodopadi, divlji izvori i biserno plava voda reke Tare nešto su što ovu destinaciju čini posebno aktuelnom i primamljivom za sve veći broj turista iz godine u godinu. Istinski ljubitelji prirode uživaće svim svojim čulima u energiji i lepoti koji ova fascinantna reka nosi u sebi. Kanjon reke Tare dubok je oko 1330 metara, što ga čini najdubljim u Evropi. Reka Tara poznata kao "Suza Evrope" jedna je od najlepših reka kojima se Crna Gora može pohvaliti. Njena voda iz gornjeg toka se može koristiti za piće, pa se ona smatra najvećim rezervoarom pitke vode u Evropi.


Šta sve treba da znate o reci Tari?

Reka Tara je najduža reka u Crnoj Gori. Njena dužina je 144 km. Ova reka nastaje ispod Komova i sa rekom Pivom u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom gradi reku Drinu. Kanjon reke Tare predstavlja jednu od 25 najznačajnih svetskih prirodnih znamenitosti koji su otvoreni za posetu planinarima i drugim ljubiteljima prirode. Mnogobrojni vodopadi nastaju zahvaljujući velikom broju pritoka koje ova reka ima na svom toku. Gusta borova šuma i svež vazduh jedno su od stvari koje čine ovaj deo Crne Gore posebno privlačnim za veliki broj turista svake godine. Reka Tara se može pohvaliti sa velikim brojem vidikovaca I takozvanih terasa sa kojih se pruža prelep pogeld. Najpoznatiji vidikovac je Čurevac, koji je smešten na visini od 1625 metara. S ovog vidikovca imaćete Durmitor na dlanu i zelenu brzu reku Taru pod svojim nogama. Verujte da je to prizor koji će vam ostati dugo u sećanju.


Rafing kao avantura ili opušteno splavarenjе

Kanjon reke Tare u letnjem periodu postaje prava atrakcija. Od maja do oktobra ovde se organizuje čuveno avanturističko splavarenje, koje ima više deonica. Sastavljeno od onih najopasnijih preko blagih u kojima svi mogu uživati. Ako i vi želite da budete deo ove avanture i imate društvo koje bi rado splavarilo sa vama najbolji način je da iznajmite kombi vozilo sa vozačem, a vi se opustite i dobro isplanirate ovo fantastièno putovnje.

U zavisnosti od vaše fizičke spremnosti i avanturističkog duha potrebno je da sami odlučite koja bi bila vaša idealna staza. Na ruti dugačkoj oko 60 km, možete na splavovima, kajacima i čamcima na naduvavanje uživati u nekoliko savršeno provedenih sati i prepustiti se razgledanju i fotografisanju najlepših prirodnih detalja. Ovde možete uslikati fotografije netaknute prirode. Za one koji su željni avanutre tu je spust od Brestanović do Šćepan polja, koji ima najveći pad, ali najkraću rutu. Ovaj spust je samo za one koji imaju pravi avanturistički duh. Tu je od 21 do 50 brzaka, koje samo profesionalci mogu bezbedno da pređu. Za sve ljubitelje sportskog ribolova postoje mesta na kojima se mogu opustiti i sa svojom opremom uživati u svim čarima koje ovaj sport nosi.


Rafting Tarom je mnogo više od obične avanture

Ukoliko niste do sada bili na raftingu znajte da vas očekuje neverovatan provod na reci, spoj najbolje zabave, mnogo adrenalina i nezaboravne avanture... A sve to praćeno dobrom zabavom, novim prijateljstvima i neponovljivim doživljajima divlje i neukrotive prirode.Veliki broj brzaka, iznenadna propadanja i atraktivni bukovi nešto su što možete očekivati ukoliko se odlučite da odete na čuveni rafting rekom Tarom.

Nakon savršenog raftinga, kada istrošite energiju na borbu sa uzavrelom rekom, opustite se i odmorite uz najbolje društvo I muziku. Uživate u preukusnoj hrani, piću i druženju. Veliki broj prijateljstava koja nastanu na ovakvim druženjima se nastavi I nakon završetka raftinga. Budite I vi među mladim ljudima koji se u potrazi za avanturom i sticanjem novih prijateljstava svake godine ponovo vraću na mesto gde se održava ova fantastična manifestacija.


Na rafting mogu i oni bez iskustva

Ako biste želeli da se oprobate u ovom sportu, a nemate prethodnog iskustva, nemate razloga za brigu. Prethodno iskustvo vam i nije potrebno, potrebna je samo jaka volja i želja da doživite nešto najbolje do sada. Ponesite svoje fotoaparate i kamere, zaštitite ih adekvatnom opremom i uživajte. Iskoristite mogućnost da slikate vodopade visoke i do 20 metara, divlju šumu i naravno biserno plavu vodu. Vaše fotografije okačite na popularne društvene mreže i sve će goreti od pregleda i lajkova. I to ne bez razloga.

Rafting rekom Tarom najbolji je baš u maju mesecu, jer je tada vodostaj reke najviši. Iskusni profesionalni skiperi pobrinuće se da vaš spust prođe bezbedno i da bude nezaboravan. Pre samog početku spusta dobićete sve potrebne informacije o tome kako se treba ponašati u čamcu tokom spuštanja, a sve da biste vi i vaši saputnici bili bezbedni. Osim toga, svaki učenik dobija adekvatnu zaštitnu opremu koja ga štiti u slučaju nepredviđenih događaja ili prevrtanja čamca. Osim toga, spust je celom dužinom obezbeđen tako da nemate razloga za brigu.


Kako najlakše doći do mesta gde počinje rafting na reci Tari?

Ukoliko već imate ekipu za rafting jedino što vam preostaje to je da nađete najbolji način da bezbedno i bez brige stignete na mesto gde avantura počinje. Idealno je da putujete svi zajedno I da na najbolji mogući način iskoriste vreme koje ćete provesti u putu. Iznajmljivanje kombija za putovanje na rafting je izbor broj jedan. Veliki broj ljudi svake godine se opredeljuje upravo za ovaj vid prevoza, jer je to najkomforniji, najjefiniji i najsigurnij način da stignete na željenu destinaciju. Ne morate da razmišljate ni o čemu drugom već samo da se prepustite avanturi i uživanju. Odredite mesto polaska, spakujte ranac i dobro raspoloženje i oprobajte se u novom uzbudljivom sportu koji postaje sve aktuelniji kod mladih momaka i devojaka. Dokažite sebi da ste dorasli izazovu i prepustite se čarima neukroćene reke i divlje netaknute prirode.


Potreban Vam je hitan prevoz?

Naš vozač će vozilom koje vi odaberete, u najkraćem vremenskonm periodu stići na dogovorenu lokaciju