Nemci napravili mašinu?

Tim nemačkih hemijskih inženjera trenutno je ušao u završnu fazu konstruisanja mašine koja bi mogla da uvede revoluciju u industrijski svet jer od vode pravi – benzin.

Nemačka kompanija je saopštila da je razvila mašinu koja samo uz pomoć vode i ugljen dioksida proizvodi goriva na bazi nafte.

Proces podrazumeva konverziju gasova dobijenih iz vode u tečna ugljovodonična goriva.

“Ja bih ovo nazvao pravim čudom jer u potpunosti menja način na koji

proizvodimo gorivo za automobile, avione, ali i za hemijsku industriju”, rekao je Nils Aldag, šef i suosnivač “Sunfire GmbH” firme iz Drezdena.

Instalacija koja radi na električnu energiju koristi “Fischer-Tropsch Synthesis” proces koji su prvi razvili nemački hemičari Franc Fišer i Hans Tropš još 1925.

Fišer-Tropš(F-T) reakcija pretvara bezbojni, bezmirisni i negorljivi gas ugljen dioksida (CO2) dobijen iz vode i vodonični gas dobijen iz vodene pare putem elektrolize u tečna goriva poput dizela, kerozina i ostalih hemijskih proizvoda.

Proces se vrši u nizu reaktora pri temperaturama između 150 i 300 stepeni Celzijusa.

Naravno, “F-T” tehnologija će uvek biti skuplja od dobijanja goriva iz ulja i uglja, upozorio je Aldag.

“Važno je da se pri ovom procesu proizvodnja goriva dešava upravo tu gde se nalazite pa nema potreba za velikim troškovima transporta i skupe infrastrukture. Proizvodite gorivo tu gde se i upotrebljeva”, naglasio je Nils Aldag.

 

Firma “Sunfire” veruje da će se vremenom tehnologija poboljšati i nakon što dobiju neophodne dozvole, oni će moći već 2016. da ponude komercijalnu eksploataciju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>